Hva er passiv inntekt?

Av | juni 11, 2015

De fleste av oss drømmer om å ha en passiv inntekt, selv om man kanskje ikke er kjent med akkurat denne «fagterminologien». For mens de aller fleste nordmenn er nødt til å reise på jobb hver eneste uke slik at de har penger til de utgiftene som kommer, så er andre igjen såpass heldige (eller dyktige) at de tjener penger selv om de nødvendigvis ikke løfter en finger på nåværende tidspunkt. Dette kalles for passiv inntekt, og her skal vi se nærmere på hvordan man kan skape sine egne passive inntekter.

Dette er passiv inntekt

En passiv inntekt er altså en form for inntekt der man tjener penger uten at man arbeider med det aktuelle prosjektet på nåværende tidspunkt. Det kan være fordi man tidligere har jobbet med et prosjekt som begynte å generere penger etter at det ble ferdig. For eksempel så kan man ha utviklet et produkt over noen år, og når det kommer i salg så behøver man selv ikke å løfte en finger selv om pengene renner inn takket være et suksessrikt salg.

Det er mange fordeler med å ha en passiv inntekt, ettersom man kan tjene penger mens man bruker tid på nye prosjekter. Dette gjør at man kan ha dobbel inntekt og stadig tjene mer penger, og det er ofte slik gründere lykkes i oppstartfasen. Og det er naturligvis veldig deilig å se at pengene kommer inn på konto samtidig som man slapper av på en ferie i varmere strøk. Men hvordan skaffer man seg en passiv inntekt?

Slik kan du få en passiv inntekt

Det finnes dessverre ingen ABC-guide til hvordan man skaffer seg en passiv inntekt, men vi skal nå nevne et par eksempler på passive inntekter slik at du kanskje får inspirasjon til å begynne med noe av dette. Forfattere er gode eksempler på personer som har passiv inntekt. Mens de skriver en bok tjener de trolig ingenting (med mindre de har tidligere utgitt bøker), men når den først lanseres, så vil pengene renne inn mens man gjør akkurat hva man vil. Det samme gjelder for artister, som tjener en viss prosent av hver plate eller låt som selges.

Å investere i noe kan være lurt dersom man ønsker en passiv inntekt. Dette kan være alt fra eiendom til et aksjefond, der man tjener penger over tid. Eiendomsinvestering er meget populært i Norge, og hvis man først har kommet seg inn i dette markedet, så vil man kunne tjene gode penger mens man sover og nyter livets glade dager.

Hva skal til for å få en passiv inntekt?

Man er nødt til å være arbeidsvillig og ha en aldri så liten gründerspire i seg dersom man ønsker å skaffe seg en passiv inntekt. Det nytter ikke å ligge på latsiden, og mange vil også være avhengig av flaks dersom de skal lykkes. Derfor er det langt fra alle som klarer dette, ettersom det krever masse hardt arbeid før man lykkes. Det kan også argumenteres for om det er verdt det, ettersom man heller kan jobbe «litt» og heller ha en stabil inntekt, men for de som har lyktes med å skaffe seg en passiv inntekt så vil de nok si seg ganske så fornøyde med det.