Hva er et betalingskort?

Av | mars 5, 2015

Et betalingskort er fremtidens måte å overføre penger på, som sammen med mobilbetaling vil være den definitive arvtageren til betaling med kontanter. Betalingskort kommer i flere varianter, der de to vanligste er et helt ordinært bankkort, mens det andre er et mer moderne kredittkort.

Den største forskjellen på de to betalingskortene, er at der et bankkort krever at du har penger på saldoen, så krever et kredittkort kun at du har penger tilgjengelig på kreditt hos banken. Det vil si at i sistnevntes tilfelle så låner du egentlig penger, mens du med et bankkort bruker de pengene du har tilgjengelig på bankkontoen din.

Mer om bankkort

Da bankkortene først dukket opp, så var det en revolusjonerende måte å betale for varer og tjenester på. I dag ser vi på de som helt ordinære og som en selvfølgelighet, selv om det egentlig dreier seg om et lite plastkort som gir oss tilgang til hele pengebeholdningen vår. Nytt for moderne bankkort er at en liten digital chip har erstattet den tidligere magnetstripen, som hadde mange ulemper som blant annet at den var veldig utsatt for svindel.

De fleste bankkort er i dag helt gratis å bruke, selv om man må betale et årsgebyr dersom man ønsker å ha VISA-betaling på kortet (slik at det kan brukes til netthandel og lignende). De fleste nordmenn i dag bruker et bankkort som betalingskort, og man får de allerede fra man er 13 fylte år.

Kredittkort som betalingskort

Stadig flere nordmenn får seg også et kredittkort, og en god del av de bruker det aktivt i hverdagen. Og mens noen tror at dette er en dårlig idé, så er det langt fra tilfellet. For man kan faktisk spare penger på å bruke et kredittkort fremfor et vanlig bankkort. Dette fordi kredittkortene har fordeler som «cashback», der man faktisk får penger tilbake når man handler.

Dette gjør at man fint kan bruke et kredittkort som betalingskort i hverdagen, uten at det koster deg noe. Tvert imot så kan du faktisk spare flere hundrelapper i måneden. Men husk at dette bare er for den disiplinerte brukeren – alle andre bør forholde seg til et bankkort som betalingskort!