Egenkapital til boligkjøp gjennom lån uten sikkerhet

Av | juni 11, 2015

Det å eie egen bolig fremfor å leie er som regel gunstig, og de fleste vil kjøpe seg sin egen bolig en eller annen gang i løpet av livet. Men med stadig mer kompliserte krav fra regjeringen, og et boligmarked som nærmest har eksplodert hva prisen angår de seneste årene, så er det slettes ikke enkelt for unge nyetablerte å komme seg inn på boligmarkedet. Kravet om egenkapital er den største hindringen for mange, og vi ser nå at flere og flere søker om egenkapital til boligkjøp gjennom lån uten sikkerhet.

Men er det egentlig en løsning som anbefales? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Slik fungerer egenkapitalen

Det gjeldende regelverket, som ble innført for noen få år siden for å hindre at personer uten betalingsevne fikk boliglån i banken, sier at du må ha minst 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital når du skal kjøpe bolig. Nå som boligprisene skyter til værs, så kan dette utgjøre ganske så store summer. Spesielt i storbyene vil det være vanskelig å samle opp nok penger til å dekke kravet om egenkapital. Tar vi et eksempel på en bolig som koster 2 millioner kroner, så krever det en egenkapital på 300 000 kroner.

De fleste vil bruke svært mye tid på å spare opp en såpass stor sum, eller vil være avhengig av arv eller hjelp fra familie. Å få foreldre til å stille som kausjonister er naturligvis et alternativ, men det er slettes ikke alle som har muligheten til dette eller som ønsker å klare seg selv. Da finnes det heldigvis et alternativ, og det er å søke om egenkapital til boligkjøp gjennom et forbrukslån.

Forbrukslån som egenkapital

Mange tror at det ikke er mulig med egenkapital til boligkjøp gjennomlån uten sikkerhet fordi det er snakk om såpass mye penger. Men faktum er at gjennom enkelte banker så kan du søke om et lån på inntil 500 000 kroner uten å måtte stille sikkerhet, slik at drømmen om å være boligeier absolutt kan realiseres gjennom et slikt lån. Det skal riktig nok en ganske så høy inntekt til for å få et såpass stort lån, men det er ingen umulighet. Vi vil uansett anbefale at man har spart opp deler av egenkapitalen selv – for eksempel halvparten eller en tredjedel.

For dersom man har dette, så vil man spare ekstremt mye penger. La oss si at du har 150 000 kroner, og trenger det samme beløpet i lån. Det er absolutt mulig å søke om et slikt lån uten sikkerhet dersom du har fast jobb med gjennomsnittslønn. Renten på dette lånet vil naturligvis være en god del høyere enn boliglånet, men du er i alle fall inne på boligmarkedet. Dessuten kan du høre med banken om du kan få avdragsfrihet på boliglånet mens du kvitter deg med forbrukslånet, noe som bør være realitet i løpet av 4-5 år. Husk dog at dette er en ganske så risikabel løsning på grunn av det høye rentenivået for usikrede lån, så her må man budsjettere godt.

Velger du å gå for egenkapital til boligkjøp gjennom forbrukslån må du dessuten være sikker på at banken kommer til å godkjenne søknaden din. Banken vil for øvrig måtte vite at du har et forbrukslån på 150 000 kroner, og dette kan sammen med eventuell annen gjeld være avgjørende for om de godkjenner søknaden din eller ikke.

Kilder:

http://www.sammenlignforbrukslån.net

http://www.dn.no/privat/eiendom/2010/09/19/slik-far-du-lan-uten-egenkapital

http://www.refinansiere.net/artikler/refinansiering-av-boliglan/

http://www.xn--billigeforbruksln-orb.no/artikler/forbrukslan-og-bolig/